הסבר על מקורות הכולסטרול


הכולסטרול הינו חומר שומני הנחוץ לקיום תהליכים חיוניים בגוף. הכולסטרול משמש לבניית קרומי התאים, כחומר מוצא לבניית הורמונים (סטרואידים), כאבן בניין לייצור של ויטמין D וכמרכיב עיקרי בנוזל המרה המסייע בעיכול השומן מהמזון.
הכולסטרול מיוצר על ידי גוף האדם, ולכן אין הוא מרכיב חיוני במזון. הכולסטרול מיוצר על ידי כל תאי הגוף אך עיקר ייצורו מתבצע בכבד.
הכולסטרול מצוי אך ורק במזונות שמקורם מהחי. כמויות יחסית גדולות ניתן למצוא בחלמון הביצה ובאיברים פנימיים של בעלי חיים. כל השמנים ותוצריהם שמקורם בצומח אינם מכילים כולסטרול. בצמחים יש חומר שדומה לכולסטרול במבנה שלו אולם הוא אינו נספג על ידי הגוף. חומר זה נקרא פיטוסטרול.



ההיסטוריה של הכולסטרול
הכולסטרול התגלה לראשונה בשנת 1733 באבני מרה שהוצאו מגופו של אדם. הוא הופק מאבני מרה בשנת 1769. בשנת 1815 הוענק לחומר השם כולסטרין שמקורו מיוונית: Chole שפירושו מרה ו- Stereos שפירושו מוצק. השם כולסטרול ניתן לחומר רק בשנים מאוחרות יותר. בשנת 1905 חוקר גרמני בשם ווינדאוס (Windaus) החל לחקור את המבנה הכימי של הכולסטרול וזכה על עבודתו בפרס נובל. לאחר 20 שנה הסתבר כי טעה במבנה הכולסטרול וחוקרים אחרים מצאו את המבנה הנכון. ווינדאוס ועוזריו למחקר הם הראשונים שמצאו כי רבדים טרשתיים מכילים כמויות גבוהות יותר של כולסטרול יחסית לרקמה בריאה. בשנת 1913 הראה החוקר ניקולאי אניצ'קוב כי הכולסטרול בעצמו גורם לשינויים טרשתיים בדופן כלי הדם ובמהלך השנים הצטברו עדויות נוספות שקישרו בין ריכוז הכולסטרול בדם לבין אוטם שריר הלב (התקף לב).